Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Woonnieuws

Nieuwe voorwaarden voor bouwkundige keuringen

De Consumentenbond en de Stichting NKBK, hebben voor het eerst gezamenlijk Algemene Consumentenvoorwaarden opgesteld voor bouwkundig keurders.

 

Uitgangspunt: een juist beeld van de bouwkundige staat van de woning

Uitganspunt van deze eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundig keurders, die vanaf vandaag van toepassing zijn, is dat het keuringsbedrijf al het redelijke moet doen om de huizenkoper een juist beeld te geven van de bouwkundige staat van de woning vóórdat de aankoop plaatsvindt. 

 

Bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring wordt nu nog te vaak gebruik gemaakt van eenzijdig opgestelde voorwaarden, waardoor bij consumenten misverstanden kunnen ontstaan over de taken van een keurder. De bouwkundig keurder geeft inzicht in onderhoudskosten op korte en langere termijn. Met de Algemene Consumentenvoorwaarden van ‘Vakkundig gekeurd' zijn consumenten verzekerd van heldere, begrijpelijke afspraken voor de uitvoering van de bouwkundige keuring.

 

 

Toetsing van de voorwaarden door de Consumentenbond

Bouwkundige keuringen zijn sterk in opkomst. Consumenten moeten er wel van op aan kunnen dat de keuring wordt uitgevoerd door een vakman. Vanwege de wildgroei in het aantal bouwkundig keurders was er vanuit de branche al enige tijd vraag naar meer kwaliteitsbewaking en marktregulering. Daarom lanceerde de Stichting NKBK begin 2018 het Keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’.

 

Landelijk wordt inmiddels meer dan de helft van alle keuringen uitgevoerd door een keuringsbedrijf dat het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ draagt. Een bouwkundige keuring kan de huizenkoper behoeden voor een flinke financiële tegenvaller met grote gevolgen.  

 

Zie voor meer info:

https://www.vakkundiggekeurd.nl