Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Woonnieuws

Woningverkoper staat aan de macht!

| Bron: nvm.nl

De NVM woningmarktcijfers over het 3e kwartaal zijn bekend: wat een verschil met enkele jaren geleden. Hieronder lees je enkele opmerkelijke feiten....

 

Posiviteit voor verkopers...

Transacties nemen toe, prijzen stijgen, verkoopsnelheid neemt af. Allemaal positieve en fijne dingen om te lezen als je als verkoper op de woningmarkt begeeft. Als je je woning in het 2e kwartaal in de verkoop hebt gezet, is de kans 54% dat je hem nu alweer kwjit bent. En dat voor een bedrag die zo'n 3,5% hoger ligt dan in 2015. Het aanbod met vergelijkbare woningen als die van jou is gedaald, waardoor je exclusiviteit is toegenomen.

 

Keerzijdes... 

Maar wat is de keerzijde van deze ontwikkeling? Juist, de kopende partij komt in het nauw: minder keuze, minder vergelijk, hogere prijzen (ook voor nieuwbouwwoningen), minder onderhandelingsruimte. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme verschillen in welk deel van het land je je woning wilt kopen: grote steden als Amsterdam, maar ook in studentensteden begint het zelfs problematisch te worden. 

 

Een gevolg hiervan is mede dat in Nederland de woonlasten het grootste deel van je inkomen innemen (37%), dit vergeleken met de ons omringende landen. Als je huurt bedraagt dit zelfs 41%.

 

Wil je alles op je gemak teruglezen en meer info vinden over jouw specifieke woonregio, check dan http://bit.ly/2dMHkPw