Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Woonnieuws

Aantal woningverkopen nadert recordhoogte

De woningmarkt trekt dit jaar nog sneller aan dan eerder werd gedacht, zegt het Economisch Bureau van ABN Amro. De oorzaak daarvan is, daar is ie weer: de lage hypotheekrente. Door het ECB-beleid blijft die voorlopig ook nog laag, denkt het bureau.

 

Bijna 210.000 huizen wisselden in 2006 van eigenaar, een recordaantal. Volgend jaar zal het aantal woningverkopen ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen, zo verwachten de economen. Momenteel is het kopen van een woning aantrekkelijk door de lage rente. Ook veel mensen die de afgelopen jaren de aanschaf van een huis uitstelden, kopen nu alsnog. 


Niet alleen de rentestand, maar ook de woningprijzen die al langer stijgen, geeft kopers vertrouwen. Ook het feit dat er steeds minder huizen ‘onder water’ staan door het prijsherstel en woningeigenaren die daarom makkelijker kunnen verhuizen, draagt bij aan de groei.

 

Ook huizenprijzen stijgen meer

Het Economisch Bureau verwacht dat dit jaar de huizenprijzen met 4 procent stijgen. Eerder voorspelden zij een toename van 3 procent. Voor 2017 denken de economen dat de woningprijzen met 3 procent stijgen.

 

Verlaging NHG-grens van de baan ./ Goed nieuws voor huizenkopers

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar op € 245.000. Hierover heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de NHG, overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.

 

Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Kijk voor meer informatie op nhg.nl