Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Woonnieuws

Wat brengt 2016 voor huizenbezitters?

| Bron: hypotheker.nl, nhg.nl

Als woningzoekende is het goed om te weten wat er in dit nieuwe jaar op de woningmarkt gaat wijzigen. Benieuwd naar de veranderingen? WonenDoeJeZo zet de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

 

Ieder jaar verandert er weer een heleboel op de woningmarkt. Niet alleen qua verkopen, maar ook qua regelgeving…

 

Maximale leenbedrag gaat omlaag

Een nieuwe hypotheek bedraagt maximaal 102 procent van de marktwaarde van de woning. Voor 2015 stond dit nog op 103 procent. Dit betekent dat je straks, naast de koopsom van de woning, nog maar 2 procent extra kunt lenen voor de financiering van bijkomende kosten, zoals notaris- en makelaarskosten.

 

Rekenmethode tweeverdieners wijzigt

Koop je samen een woning en heb je allebei een inkomen? Houd er dan rekening mee dat de rekenmethodiek voor tweeverdieners wordt aangepast dit jaar. In 2015 mocht nog een derde van het laagste inkomen worden meegenomen om het maximale hypotheekbedrag te berekenen. Vanaf dit jaar is dit de helft. Hiernaast gaan de woonquotes in 2016 naar beneden. Voor tweeverdieners betekent dit dus: minder lenen.

 

NHG-hypotheek verder verlaagd <note redactie: onderstaande is teruggedraaid en blijft 245K>

Per 1 juli 2016 daalt de NHG-grens naar 225.000 euro. Momenteel kun je een hypotheek sluiten met NHG tot een bedrag van 245.000 euro. Omdat je ook de kosten kunt meefinancieren, mag je binnen die norm een huis kopen met een koopprijs van maximaal  231.132 euro. Dit wordt per 1 juli 2016 dus lager. Wil je na die datum een hypotheek sluiten met NHG dan mag de koopsom van de woning maar maximaal 212.264 euro zijn.