Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Inboedelverzekering: zo sluit je het af 

Inboedelverzekering: zo sluit je het af Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat je schade en verlies aan de spullen in je huis afdekt. Schade kan ontstaan door brand, vandalisme, diefstal of waterschade. In dit artikel worden de belangrijkste vragen besproken over de meerwaarde van een inboedelverzekering en hoe jij de verzekering afsluit die past bij jouw inboedel. Wat verstaat men onder een ‘inboedel’? Onder inboedel worden alle apparaten, meubels en andere spullen in huis geschaard die niet aan jouw huis vastzitten. Dus een tafel en een televisie horen wel bij de inboedel, maar een keuken niet.

Wanneer geldt een inboedelverzekering? De verzekeraar keert de kosten van de gemaakte schade of verlies van de inboedel alleen uit indien de schade is veroorzaakt door een eerder beschreven oorzaak, zoals diefstal of brand.

Voor welk bedrag geldt een inboedelverzekering? Inboedelverzekeringen geven dekking tot een bepaald bedrag. Dit bedrag kun je zelf bij de verzekeraar bepalen. Hoe hoger jij de waarde van je inboedel schat, hoe hoger de premie die jij hierover betaalt. Een handige indicator voor de hoogte van jouw inboedel is door de inboedelwaardemeter te gebruiken. Dit is een hulpmiddel van het Verbond van Verzekeraars. In een vragenformulier wordt door middel van de leeftijd van de persoon met het hoogste inkomen, de samenstelling van het huishouden, het inkomen van de hoofdkostwinnaar en de oppervlakte van de woning, de waarde van de inboedel geschat.

Welke voorwaarden en premies komen kijken bij een inboedelverzekering? Alle informatie over jouw inboedelverzekering vind je in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Hier wordt in detail uitgelegd wat de verzekering wel of niet dekt en wat je moet doen wanneer je schade hebt. Net als bij elke verzekering, betaal je premie over de inboedelverzekering. Dit bedrag maak je iedere maand over aan je verzekeraar. De hoogte van dit bedrag is onder andere afhankelijk van de waarde van je inboedel en de risico’s die komen kijken bij het afdekken van jouw inboedel en zijn dus voor iedereen anders. Let goed op dat je de hoogte van jouw inboedelverzekering goed bepaalt. Wanneer dit niet gebeurt, loop je het risico over- of onderverzekerd te zijn. Zo betaal je of teveel premie voor een inboedel die veel minder waard is dan je denkt of je betaalt te weinig premie en loopt bij eventuele schade het risico dat de verzekeraar niet alles uitbetaalt.