Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Het effect van licht op je interieur

Bij het creëren van een unieke woonstijl speelt licht een belangrijke rol. Een nieuwe trend is het inspelen op kleurtemperatuur.  Wat dit precies inhoudt? We leggen het je graag uit.

Het meten van het zogeheten kleurtemperatuur gebeurt in graden Kelvin (K) en geeft de warmte van het licht aan. Dit heeft niets te maken met het hoe warm de lamp wordt, maar of het licht warm of koud oogt. Dit loopt uiteen van koud wit licht tot warmer en geler licht. Zo is kaarslicht warm licht en gelijk aan 1800-2400K vergeleken met het koude licht van helder daglicht (6500K). Kortom: hoe lager de temperatuur in Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht en hoe warmer de leur van het licht, hoe meer sfeer het met zich meebrengt.

LED, perfect voor kleurtemperatuur Waar LED-verlichting vroeger bekend stond als het felle, witte licht in ziekenhuizen en fabrieken, wordt het tegenwoordig gezien als misschien wel het beste alternatief voor de gloeilamp. Er is namelijk steeds meer mogelijk op gebied van kleurtemperatuur en LED-verlichting. Je kunt ze dimmen en op deze manier spelen met de kleurtemperatuur.

Het gebruik van LED ten opzichte van andere soorten kunstlicht kent vele voordelen. Zo is LED energiezuinig en op deze manier goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Daarnaast wordt de lichtbron niet warm en kan je het zo lang laten branden als je zelf wilt. Je haalt dus goedkoop en zonder zorgen sfeer in huis.  Wil jij ook een led lamp bestellen van Ledloket.nl?

Een soort licht voor elke gelegenheid Ieder soort licht brengt andere associaties met zich mee en komt voor in andere omstandigheden. Het koude licht wordt gebruikt in werkomgevingen: in kantoortuinen en schoolgebouwen. Het verhoogt de productiviteit van de doelgroep en zorgt voor een betere concentratie. Met een Kelvin-waarde tussen de 6500 en 4000K is dit bijna net zo helder als daglicht.

Heeft een lamp een neutrale lichtkleur (tussen de 3000 en 4000K)? Dit is helder en levendig licht en goed voor de badkamer. Om de sfeer te verhogen wordt gekozen voor licht met een lagere waarde in Kelvin (2700K en minder): warm, wit licht. Dit zorgt voor gezelligheid en warmte dat logischerwijs in een woonkamer of slaapkamer hangt.

Combineren? Ga voor dimlicht! Door dimlicht te gebruiken kun je de hierboven geschetste situaties samen laten komen. Zo schakel je om van helder licht om in te werken naar een gezellig warm licht voor sfeer in de avonden. Je creëert een functionele werkomgeving en een knusse omgeving waar je jezelf in je vrije tijd begeeft!