Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Alles wat je moet weten over kunstgras.

Kunstgras is een multifunctioneel product dat dient als duurzame ondergrond. Zo zijn er verschillende soorten te vinden en lopen de prijzen en kwaliteiten uiteen. Om de keuze te maken voor het kunstgras dat past bij uw tuin vindt u in dit artikel alle informatie die u nodig heeft.

Zo zullen wij de verschillende soorten kunstgras bespreken, de levensduur en garantie, de kwaliteit, de veiligheid van het kunstgras, hoe je een mooi veldje aanlegt en hoe je ervoor zorgt dat deze ook mooi wordt onderhouden.

Juiste soort De ene grasmat kan voor een voetbalveld erg goed werken, maar voor jouw tuin misschien wel totaal ongeschikt zijn. Het is daarom erg belangrijk dat je een kunstgrasveld kiest die past bij het doel. Voor een tuin is met name het uiterlijk en de gebruikersvriendelijkheid van het tapijt cruciaal. De mat heeft een gekroesde vezel wat ervoor zorgt dat de lange sprieten omhoog blijven staan. Op deze manier is er minder zand nodig. Per vierkante meter kunt u uit gaan van 5 tot 10 kilo zand voor het kunstgrasveld. Het zand wordt gebruikt om voor stabiliteit te zorgen. Waar op een sportveld vaak zwarte korrels worden gebruikt, zijn de gekroesde korrels voor jouw tuin bruin of beige. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling .

Levensduur Het aanschaffen van kunstgras is een langetermijninvestering. Hoe lang het veldje meegaat is afhankelijk van het gebruik. Spelen kinderen erop of ligt het er enkel voor de sier. Aan de prijs van het kunstgras kun je wel een inschatting maken hoe lang het meegaat. Zo kunnen de vezels van goedkopere kunstgrassen al na enkele maanden loslaten of plat gaan liggen. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de kwaliteit.

Garantie Belangrijk bij een lange levensduur is dat het gras niet verkleurt, maar mooi groen blijft. Wanneer je kiest voor een grasmat van kwaliteit geven betrouwbare leveranciers vaak een garantie op de kunstgrassen. Het is moeilijk om precies te zeggen hoe lang de mat meegaat. Wel is bekend in hoeverre UV-straling effect heeft op de kleur van het gras. Na een uitgebreide test van het kunstgras komt de garantie meestal op gemiddeld 15 jaar.

Kwaliteit Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van kunstgras bepalen. Het is daarom vooral belangrijk om op de samenstelling van het gras te letten. Waar het wordt geproduceerd, in hoeverre het duurzaam is, het gewicht van het product en hoe het er op het eerste gezicht uitziet. Ook is het aan te raden om op zoek te gaan naar kunstgras dat positief uit een veiligheidstest is gekomen.

Veiligheid Om er zeker van te kunnen zijn dat jouw kind zich straks gevaarloos op de kunstgrasmat kan begeven, is het belangrijk om te controleren of het gras aan onafhankelijke testen is onderworpen. Zo kun je een testrapport opvragen en de Europese norm EN71-3 controleren. Deze strenge eisen worden ook gehanteerd voor kinderspeelgoed. Als het kunstgras hieraan voldoet is dit definitief veilig te noemen. Door de berichtgeving van verschillende media en de testen die de laatste jaren met name bij sportverengingen zijn gedaan, is er wat onenigheid over de veiligheid van een kunstgrasveld. Voor deze velden werd echter rubbergranulaat gebruikt en voor jouw toekomstige kunstgras wordt gefilterd silicazand gebruikt. Wat sowieso op geen enkele manier schadelijk is voor de gezondheid.

Aanleg Je bent overtuigd van het aanschaffen van een kunstgrasveld en u hebt de juiste grassoort gekozen. De volgende stap is nu om het veld aan te leggen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of om dit aan een kunstgras legservice over te laten. Het belangrijkste is dat je zorgt voor een ondergrond die gewicht kan dragen en regenwater kan afvloeien. Kunstgras is dus geschikt in je tuin, maar kan ook op andere plaatsen als een dakterras of een balkon. Als je het veld zelf gaat aanleggen, zorg dan in ieder geval voor een rechte ondergrond, dat je goed voorbereid bent en alle gereedschappen in huis hebt.

Onderhoud Anders dan bij het onderhouden van echt gras, is voor kunstgras bijna geen onderhoud nodig. Om het veld echter in een goede staat te houden, is het aan te raden om af en toe te vegen om bladeren en takken te verwijderen. Zorg ook dat je eventueel onkruid snel verwijdert en urine en ontlasting van (huis)dieren schoonmaakt met lauwwarm water. Borstelen met een harde bezem zorgt dat je veldje er weer spic en span uit gaat zien!