Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Lichtplan voor je tuin? Zo maak je er een!

Lichtplan voor je tuin? Zo maak je er een!

We gaan richting de zomer: de dagen en nachten worden langer en je zit langer buiten. De juiste verlichting creëert sfeer in je tuin, maar is daarnaast ook uiterst functioneel.  Hoe je een lichtplan maakt die past bij jouw tuin? Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: Maak een opzet van je tuin Hoe jouw tuin is ontworpen, vormt de basis voor jouw lichtplan. Heb je geen ontwerp? Maak dan een op schaal getekende opzet van de tuin. Hierin geef je aan waar alle meubels en overige onderdelen zich bevinden. Je kunt van hieruit kiezen waar de lichten moeten komen. Houd hiermee rekening van waaruit je de tuin ’s avonds wilt overzien.

Tip 2: Bepaal de te verlichten onderdelen                Denk goed na welke plaatsen in de tuin je wilt verlichten. Een verlicht pad of terras is handig (ook voor de veiligheid), maar misschien zijn er wel veel meer plekken in de tuin die met een beetje licht beter tot zijn recht komen.

Tip 3: Kies voor het juiste soort licht Voor ieder onderdeel dat je wilt verlichten, is een ander soort licht nodig. Spotjes in de grond en het verlichten van een boom, vragen verschillende vormen van lichtintensiteit. Scala XL heeft een groot assortiment buitenlampen en lichtinstallaties. Zo kun je makkelijk het soort licht aanschaffen dat past bij jouw tuin!

Tip 4: Bekijk waar het licht vandaan moet komen Uit welke richting moet welk soort licht komen? Wil je licht dat omhoog schijnt, alle kanten op of juist achter een muur vandaan? Met de juiste spots kun je dat onderdeel van je tuin in het licht zetten dat jij mooi vindt.

Tip 5: Neem de juiste armaturen Kijkend naar tip 3 en 4 kun je nu armaturen vinden die passen bij de onderdelen die je gaat verlichten. Het uiterlijk is hierbij erg belangrijk, maar ook de lichtkleur (warm of koud) en de lichtbron (gloeilamp, halogeen of LED) is essentieel. Het afwisselen van verschillende armaturen zorgt voor een interessant lichtplan. LED is nog steeds de meest duurzame en zuinige optie.

Op de website van Scala XL (vind je alles voor een goed verlichte en tegelijkertijd sfeervolle tuin. Van wandlampen tot buitenelektra en van hanglampen tot buitenlampen met sensor.