Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Armaturen in allerlei soorten

Mooie armaturen alleen is niet voldoende om verzekerd te zijn van goede verlichting. Bepaal namelijk eerst het doel voordat je er eentje aanschaft. Moeten deze armaturen sfeervol, decoratief, accenten leggen, vormen versterken of juist vooral voor een goede verlichting zorgen zodat er veilig in gewerkt kan worden.

 

  • Denk er aan dat je armaturen kiest van één soort metaal, alleen staal of brons bijvoorbeeld maar niet meerdere soorten, dat zorgt namelijk voor een onrustige uitstraling.
  • Voor uiteenlopende wensen zijn verschillende soorten verlichting. Je hebt functieverlichting en sfeerverlichting. De manier van richtingen waarin het licht verspreid wordt is het belangrijkste verschil.

  

Uplights

Je kan een plafond hoger laten lijken met behulp van uplights. Deze uplights zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een staande lamp of een wandlamp uitvoering.

 

 

Vloerlampen

Vloerlampen zijn te verkrijgen als richter of spreider of gecombineerd van beide. Een gezellige algemene verlichting daar zorgt een staande lamp als spreider wel voor. Wanneer je lekker een boekje wil lezen is een staande lamp als richter geschikt. Bijvoorbeeld bij een fauteuil. Wil je een echte goede leeslamp, dan is een halogeenlamp het meest geschikt. Die is namelijk erg helder en rustig.

 

Downlights

Downlights zorgen voor een gericht licht en zijn geschikt om aan een plafond te hangen. Bijvoorbeeld voor boven een eettafel.

 

Hanglampen

Deze armaturen verspreiden schaduwloos licht over de ruimte. Sterke contrasten worden geëgaliseerd en er ontstaat een overgang tussen donkere en verlichte vlakken. De afstand tussen de tafel en de lamp waarboven de hanglamp hangt moet 55-60 centimeter zijn. Op deze hoogte verblind de lamp of wordt het uitzicht niet belemmert. De kap van een hanglamp moet van binnen wit zijn, zo wordt het licht zuiver.

 

Plafondlampen

Plafond lampen zijn er in twee verschillende soorten. Lampen die omhoog gericht licht schijnen of naar beneden gericht licht.

 

Tafellampen

Tafellampen zijn een van de gezelligste verlichtingen die er zijn. Deze lamp is uitermate geschikt om een mooie sfeer te creëren in de kamer. Je kan de tafellamp ook gebruiken als lees- en bureaulamp.

 

Wandlampen

Deze lamp kan worden gebruikt als decoratie, als mooie sfeerbegeleider bij een spiegel of ergens in een hal. Is de wandlamp een gericht licht, dan is deze vooral geschikt als leeslamp bij een bank of bed. Wandlampen kan je ook gebruiken om een schilderij te verlichten.