Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Hoe ontkalk ik mijn waterleiding?

Hoe ontkalk ik mijn waterleiding?

Het verwijderen ervan is een hels karwei, allerlei middelen worden ingezet: azijn, citroensap met water, speciale ontkalk middelen. Dit kost een hoop tijd en fysieke klachten met als gevolg dat als je het niet doet je watersysteem niet optimaal doorstroomt. Door het hele huis lopen waterleiding, na een aantal jaren kalkafzetting kan de doorstroom worden belemmerd. Dat zorgt weer voor aantasting van de koperen leidingen of drukverlies. Die aantasting was een opvallende conclusie van TNO, TNO is een kennisinstituut. Zij hebben onderzoek gedaan naar de aantasting van zacht versus hard water. Maar de vraag is hoe kan ik alle waterleiding in huis kalk vrij krijgen?

 

Een kalkfilter

Een waterkoker of koffiezetapparaat ontkalken is nog vrij makkelijk, wil je alle waterleiding gaan ontkalken in je huis is dat onhaalbaar. De oplossing hiervoor is best makkelijk: sluit een kalkfilter aan op je waterleiding. Dit wordt ook wel een waterontharder of ontkalker genoemd. Doe dat direct na de watermeter, hierdoor worden alle waterleidingen in huis na een tijdje kalkvrij worden. Het zachte water dat geproduceerd wordt door een kalkfilter op basis van ionenwisseling zorgt ervoor dat de kalkaanslag langzaam wordt opgelost. Vooral in oude woningen met een oud waterleidingsysteem kan het danig verkalkt zijn door jaren van kalkafzet. Nadat je de kalkfilter aangesloten hebt zal de aanslag langzaam verdwijnen, soms is het ook goed om de zeefjes van de kranen te verwijderen omdat de schilfers of losgekomen brokjes van de kalk de doorstroom kunnen tegenhouden. Dat is het belangrijkste bij het ontkalken van de waterleiding.


Hoe kan ik kalk en kalkaanslag verwijderen?

Een waterontharder aanschaffen is een antwoord dat je vooral zal horen. Vervolgens is het niet meer nodig om bestaande kalkaanslag te verwijderen en apparatuur te ontkalken omdat die zichzelf op lost. Nieuwe kalk komt er ook niet omdat je die uit het water verwijderd hebt dan.