Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Hoe werkt een sensorlamp?

Wanneer je langs een sensorlamp loopt gaat die automatisch aan. Vaak zie je die lampen buiten. Het is vooral handig omdat de lichtknoppen niet goed tegen de weersomstandigheden van buiten kunnen. Je kan de lichtknop ook binnen vestigen, dat kan alleen wel onhandig zijn. Het is niet alleen handig die sensorlamp maar ook goed tegen inbrekers die hebben namelijk een hekel aan licht omdat ze dan duidelijk te zien zijn. Daarbij komt dat het handig is in het donker voor als je de lichtklop niet kan vinden, het bespaart ook stroom en je vergeet de lamp niet uit te doen. Allemaal super top maar hoe werkt zo’n sensor precies?

 

De lamp gaat aan wanneer je langsloopt, hoe dit kan? Dat komt door de kleine bewegingsmelders die verwerkt zijn in de sensorlamp. In die kleine bewegingsmelder zitten oogjes die infrarode golven stralen, loop je daardoor heen gaat de lamp dus aan. Waardoor reageren die stralen dan op een persoon? De infrarood golven zijn gevoelig voor warmte dus wanneer een persoon langs loopt gaat die dus aan dat komt door de warmte van een lichaam. Veel mensen denken dat de lamp aan gaat door beweging, dat is niet waar. De lamp reageert op bewegende warmte bronnen. Ook op dieren reageert de lamp! Niet alleen dieren kunnen er al voor zorgen dat de lamp aan gaat. Zelfs kleine blaadjes kunnen er voor zorgen dat de lamp brand. De blaadjes kunnen al zoveel verschillen met de warmte van de omgeving dat de lamp aan gaat. De lamp gaat ook weer uit door dat verschil.

 

Sensorlampen op beweging

Wanneer er geen bewegende warmte wordt waargenomen gaat de lamp dus weer uit. Dit wordt voorkomen door een timer op de lamp te zetten. Na het waarnemen van beweging blijft de lamp dan een bepaalde tijd branden. Na die tijd gaat de lamp vanzelf weer uit. Wordt er in die tijd weer beweging waargenomen duurt het weer langer voordat de lamp uit gaat. Bij Lampenzo.nl zijn er vele goede sensorlampen te vinden.

Kort samengevat, een sensorlamp is super handig voor binnen en buiten. En niet alleen omdat het praktisch is maar ook voor de veiligheid. De sensor is dus gevoelig voor een bewegende warmtebron het gevolg daarvan is dat de lamp aan gaat. Geen knoppen nodig dus! De lamp gaat ook weer vanzelf uit dus het bespaart ook een hoop energie en gezeur.  Zo help je het milieu ook nog een handje!