Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

HALOGEEN VERANDEREN DOOR LED: DE VOORDELEN EN NADELEN

De voor- en nadelen van het halogeen veranderen door led

Bij veel huishoudens zijn de goei- en spaarlampen vervangen door led, dit komt door de opkomst van het led lampje. De populariteit komt doordat het energie scheelt en het geeft ook nog eens prima licht. Tegen alle ontwikkelingen in bleven bij ons thuis de halogeenlampen gewoon nog hangen. Terwijl een led-variant met twee pinnetjes leek te ontbreken lagen die gewoon in de winkel. Daar is nu verandering in gekomen. Wie wat beter zoekt vindt ook G4 led, G9led en GU10 ledlampen. Maar wat zijn de voordelen om halogeen te vervangen door led?

 

Halogeen vs Led

Bij een halogeen lamp is de bel gevuld met gas van broom of jodium, halogenen dus. Eigenlijk is halogeen dus gewoon een gloeilamp. De gassen zorgen ervoor dat er meer energie wordt omgezet in licht. Het rendement is ook 15 tot 20 procent hoger dan bij een gloeilamp. Een ledlamp heeft licht-emitterende diodes (led) en geen gloeidraad. De lamp kan met 15 procent evenveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp, dit maakt de ledlamp 8 tot 10 keer zuiniger. Ik bestelde een doosje van Philips bij budgetlight, daarvoor betaalde ik 4,25 per stuk. De LEDcapsule bevat een warmte van 3000 Kelvin en een lichtsterkte van 107 lumen voor 1,2 Watt (Energielabel A++). 15.000 uur is de gemiddelde levensduur van de ledlamp.

 

Kosten halogeen vs led

4,25 kost de ledlamp en een halogeen lampje 0,75, de ledlamp is dus flink duurder. Maar de ledlamp gaat wel langer mee 7,5 keer langer dan een halogeenlamp. Het is dus al slimmer om een ledlamp te kopen op basis van de levensduur. Echter zit een groot deel van de kosten niet in de lampen zelf maar in het stroomverbruik ervan. Het probleem bij een halogeenlamp is dat je meer kwijt bent aan het energiebedrijf. Dit komt doordat voor dezelfde tijd de ledlamp goedkoper en zuiniger aan stroom is. De ledlamp kost 3,96 aan energie terwijl de halogeen 33,- kost, dit hebben we vergeleken met dezelfde levensduur (15.000) bij beide lampen. Financieel zijn de twijfels dus weggenomen. Het vervangen van halogeenlampen in je eigen huis is dus een must. Anders ben je dief van je eigen portemonnee.

 

Ervaring met led als vervanger voor halogeen G4

Het formaat verschil tussen de lampen is het eerste dat mij opviel, dat is namelijk een flinke slag groter. Dat het niet past zou dus een probleem kunnen zijn. Het verschil in felheid is ook groter dan ik verwachtte. Bij een ledlamp is het namelijk veel witter dan bij een halogeenlamp, minder sfeervol dus. Als je voor romantisch licht wil gaan kan je dus beter een warmere lamp kopen. De IKEA komt binnenkort met een warmere ledlamp die zelfs nog een tikkeltje warmer is dan de halogeenlamp, goed nieuws dus! Check de Kelvin waarde als je de felheid van de lamp wil checken, hoe lager hoe romantischer en hoe hoger hoe feller.

 

Moet je halogeen vervangen door led?

Het verschil is overduidelijk dus zodra je halogeen lampje kapot gaat zou ik het zo snel mogelijk vervangen door led. Je bespaart er enorm veel geld mee en het is ook nog eens zuiniger. Doe je het niet, eigen keuze maar dan ben je eigenlijk dief van je eigen portemonnee.