Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Ventileer je badkamer goed!

Denkt u weleens aan de veiligheid van uw badkamer? Dat is logisch! Uit onderzoek blijkt dat zes van de tien Nederlanders zich zorgen maakt over veiligheid, gladheid en de ventilatie van hun badkamer.

Wat kun u doen om u veiliger te voelen in uw badkamer? Doordat er veel vocht vrij komt in uw badkamer als u gaat douchen, stomen of baden is een goede mechanische ventilatie belangrijk. Dit is belangrijk om vreemde geuren, vochtproblemen, gladheid en condens tegen te gaan. Het vocht tast naast uw badkamermeubels ook al uw schilderwerk aan en creëert de ideale plek voor schimmel. Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor u minder last krijgt van condens en zo schimmel en kapotte meubels/muren kunt tegengaan. Wanneer u schimmelplekken behandelt, zonder te kijken naar de badkamerventilatie, komen de schimmelplekken na verloop van tijd weer terug en kunt u weer van vooraf aan beginnen. Daar zit niemand op te wachten.

De verschillende badkamerventilatoren Bij een badkamerventilator kunt u kiezen uit drie uitvoeringen: standaard, met timer en met een hygrostaat.

Een standaard badkamerventilator kan alleen aan/uit en heeft verder geen andere opties. De badkamerventilator met een ingebouwde timer start zodra u gebruikt maakt van de badkamer, en loopt een aantal minuten door nadat u debadkamer heeft verlaten. Het aantal minuten kan worden ingesteld tussen de vijf en vijftien minuten.

De badkamerventilator met een hygrostaat is een luxere versie. Deze ventilator gaat automatisch aan als de luchtvochtigheid boven de ingestelde waarde komt. De ventilator blijft actief totdat de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt.

Wat kost ventilatie in uw badkamer? De kosten van een ventilatiesysteem kunnen erg variëren van €26,- tot maar liefst €2399,-. Natuurlijk ligt het eraan wat u zelf wilt, want er zijn ook prima tussenwegen. Wilt u een gemakkelijk systeem waar u niet naar hoeft om te kijken of wilt u zelf de controle behouden wanneer de ventilatie start of stopt? Iedere ventilator heeft zo zijn voordelen en bijkomende kosten.