Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Pu gietvloer, wat is het en wat zijn de voordelen?

Een polyurethaan gietvloer oogt waanzinnig strak en past daardoor perfect in moderne woningen. Maar wat is dat precies? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van deze vloersoort?

Een polyurethaanvloer of PU-gietvloer is een naadloze vloer die bestaat uit zogenoemde polyurethaanhars, dat is een soort vloeibare, elastische kunststof. Een vakman brengt eerst een grondlaag aan voor een goede hechting. Daarna volgen vier of meer lagen PU, die moeten tussendoor genoeg tijd hebben om te drogen. PU-gietvloeren werden vroeger voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen. Vandaag de dag zijn deze vloeren ook steeds meer te vinden in particuliere woningen.

Wat zijn de voordelen van deze vloeren?

-          Een polyurethaan gietvloer is duurzaam.

-          Het aantal kleuren is nagenoeg onbeperkt.

-          De plaatsing van een PU gietvloer neemt enkele dagen in beslag maar in minder dan een week tijd is de vloer volledig uitgehard en kunnen de meubels geplaatst worden.

-          Een polyurethaan gietvloer oogt mooi omdat er geen naden zijn. Daarnaast is de vloer aangenaam om op te lopen.

-          Wil je vloerverwarming leggen? Dan is een polyurethaan gietvloer – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een parket – de perfecte keuze.

-          Deze vloersoort is niet enkel erg onderhoudsvriendelijk maar ook uitermate geschikt voor mensen met een huisstofallergie.

-          Goed nieuws voor verbouwers:een PU gietvloer is amper twee tot vier millimeter dik en kan dus eenvoudig bovenop een bestaande vloer gegoten worden zonder veel breek- en kapwerk.

Wat zijn de nadelen?

-          Ondanks de verschillende lagen en coatings is een polyurethaanvloer toch nog gevoelig voor krassen. Zand is bijvoorbeeld ontzettend nefast! Mocht je veel last hebben van krassen dan kun je – na enkele jaren – overwegen om een nieuwe toplaag te laten leggen.

-          Het prijskaartje ligt beduidend hoger dan een gemiddelde tegelvloer. Reken toch al snel op 80 tot 100 euro per vierkante meter.

-          Het gieten van een PU vloer vereist vakmanschap. Kies voor een bekwame aannemer en vraag zeker referenties op.

-          Het verwijderen van een gietvloer is geen sinecure. Wil je later een andere vloer, dan is de kans groot dat je de chape zal beschadigen.

-          Ondanks dat heel wat fabrikanten zeggen dat PU gietvloeren kleurvast zijn, kan er door UV-straling en direct zonlicht toch verkleuring optreden.