Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Wooninspiratie

Cyclaam: Woonplant van de maand november

| Bron: Mooiwatplantendoen

De cyclaam is het zonnetje in huis. Met zijn bijzondere en kleurige bloemen zorgt hij er voor dat je hele interieur gaat bloeien en dat je de donkere en korte dagen een stuk beter worden. Het is daarom ook niet gek dat het 'de woonplant van november' is.

 

Waar herken je de cyclaam aan?

De cyclaam is een sterke plant die uit een stevig knolletje komt. De groene bladeren groeien in een rozet, zijn hartvormige en hebben vaak een mooie zilvergrijze of lichtgroene tekening. Tussen de blaadjes rollen zich ijle stengels uit waaraan dan waanzinnige bloemen komen. Ze kunnen glad zijn, franjes hebben of wijd uitstaan als een rokje en ze hebben hele mooie en vrolijke kleuren. Deze kleuren geven jou en je interieur een boost in deze donkere tijd!

 

 

Help je luchtvochtigheid in huis op peil te houden!

In het najaar gaat de verwarming in huis weer aan. Het gevolg is dat de luchtvochtigheid flink daalt. Van een droge lucht krijg je snel geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en trekkende ogen en huid. De cyclaam helpt je van al deze problemen af en krikt de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze op. Dit gebeurd met de bladeren van de plant. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is gaat de plant zweten en door de huidmondjes op de bladeren vocht afgeven. Hoe droger, hoe meer vocht.

 

De cyclaam is een ideale plant voor deze tijd van het jaar. Hij vrolijkt je op met zijn mooie kleuren en helpt je de winter door. Maar naast dat de plant goed is voor je geestelijke gezondheid, is hij ook goed voor je lichamelijke gezondheid. 

 

Wat is de ideale verzorging?

De cyclaam staat het liefst op een lichte, koele plek in de woonkamer. Water geven kan het beste via een dompelbad of schoteltje. Wat de plant na een uurtje niet heeft opgezogen, kun je weggooien. Het is ook verstandig om eens in de drie weken plantenvoeding te geven. De cyclaam kan ook buiten staan, maar niet als het vriest. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen, zo stimuleer je de cyclaam om door te groeien.