Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Mijn eerste woning kopen

 

Krijg inzicht

Je allereerste huis hartstikke spannend natuurlijk. Maar ook leuk zoals zoeken naar je droomhuis. Maar er zit nog een maar aan, waarmee moet je rekening houden voordat het echt jouw huis is? De vragen die je jezelf kan stellen:

-          Hoeveel kan ik lenen?

-          Wat worden mijn maandlasten?

-          Kan ik dit huis betalen?

-          Wat is mijn maximale hypotheek?

 

Bij de koop van je eerste woning komen er een hoop vragen naar boven. Allereerst te beginnen welke woon wensen je hebt. Ga je liever in een bestaande bouw wonen of nieuwbouw, in de drukke stad of rustiger buiten de stad, met een tuin of een balkon. Dat ligt natuurlijk ook aan wat je budget is. Je weet pas of je het huis dat je gezien hebt kan betalen als je de maximale hypotheek hebt berekend. Je moet ook weten welke hypotheekvormen er zijn en wat je aan bijkomende kosten kunt verwachten.

Sluit je je eerste hypotheek af verdiep je dan wel eerst even in de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dat bied je namelijk meer zekerheid. Maar wat zijn de voorwaarden en wat houdt zo’n NHG in? De NHG is een garantie op hypotheken tot 290.000 euro. Sluit je zo’n hypotheek af dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan je nodig hebt om je hypotheek af te lossen dan kan de NHG die restschuld kwijtschelden. De voordelen ervan zijn dus dat je geen restschulden overhoudt bij gedwongen verkoop, het is gegarandeerd een hypotheek die bij je past uitgerekend door het Nibud. En je krijgt korting op je hypotheek rente, ook niet onaardig.

Is het ook mogelijk een woning te kopen terwijl je studieschuld hebt? Jazeker! Er wordt namelijk rekening gehouden met de rente -en aflossingsbetalingen van je schuld daarvoor berekenen ze wel het maximale leenbedrag. Zo ben je zeker van dat je altijd probleemloos je maandlasten kan betalen. Als je een studie schuld hebt moet je dat niet vergeten te melden. De studieschuld staat namelijk niet geregistreerd bij het (Bureau Krediet Registratie) BKR. Jouw geldverstrekker komt dat ook niet zomaar te weten namelijk. Het is dus wel verstandig om te melden bij het advies gesprek.