Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Hoe worden Nederlandse huishoudens energieneutraal?

Volgens het streven van de onderhandelaars aan de klimaattafel hebben we in 2050 in Nederland alleen nog maar energieneutrale huishoudens. Of dit streven echter haalbaar is, is nog maar de vraag. Overstappen.nl zocht dit voor je uit.

 

Gas stijgt in prijs

Als we naar de feiten kijken, kunnen we wel stellen dat gas duurder gaat worden. De belasting over deze warmtebron zal een hoge stijging doormaken, zodat het voor de Nederlandse burger aantrekkelijker wordt om over te stappen op een alternatief. Gas is een delfstof en kan dus niet opgewekt worden. Op een gegeven moment zal gas dus extreem duur worden.

 

Daarnaast is het winnen van gas niet bepaald milieuvriendelijk. Denk maar aan de aardbevingen die in Groningen plaatsvinden ten gevolge van gaswinning. Doordat we steeds vaker lezen over de klimaatverandering en de prijsverhoging, raken we langzaam maar zeker gewend aan het idee dat er iets veranderen moet.

 

Zie het als een investering

Het idee is dat alle huishoudens aangesloten worden op een warmtenet. Dit warmtenet vervoert warm water vanuit een warmtebron, zoals restwarmte. De warmtepomp in je huis wekt de rest van de energie op die nodig is om het huis goed te verwarmen. Om van een ketel over te stappen op een warmtepomp is alles behalve gratis.

 

Veel burgers kijken dus ook op tegen deze verandering. Is dit echter nodig? Hoewel de overstap geld kost, kun je het geheel bezien als een investering. Hoewel gas nu nog goedkoop is, gaat dit in de toekomst dus drastisch veranderen. Het is dus het beste om vroegtijdig al te investeren. Wat je bijvoorbeeld nu al kan ondernemen, is het verbeteren van de isolatie van je huis. Dit kan je doen door enkel glas te vervangen door dubbel glas en door te investeren in de isolatie van het dak, de muren, en de de vloer.

 

 

Als je nog niet op een warmtenet bent aangesloten, heeft het geen zin om nu al een warmtepomp aan te schaffen. Een hybride warmtepomp is een eventuele oplossing, aangezien dit je gasverbruik al aanzienlijk vermindert. Daarnaast kan je energie vergelijken op Overstappen.nl, waardoor je waarschijnlijk ook geld kan uitsparen.