Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Wat is nou een warmtepomp?

| Bron: milieucentraal.nl

5 Vragen over het duurzame broertje van je cv


Iedereen praat er nu over: de warmtepomp. Maar wat is het nou precies? Iets met warm water en makkelijk installeren. Toch? Lees deze 5 vragen – en vooral de antwoorden – en je praat erover mee als een expert!

 

1. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht (ook als het buiten koud is), bodem of het grondwater en gebruikt dit voor je verwarming en warm water. De warmte gaat vervolgens gewoon via je radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming je woning in. Doordat een warmtepomp stroom verbruikt, wordt je stroomrekening wel hoger. Maar daar staat tegenover dat je veel minder – of zelfs geen – gas gebruikt.

 

2. Welke warmtepomp is geschikt voor je woning?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  1. Een hybride warmtepomp werkt samen met je (bestaande) cv-ketel op gas en is geschikt wanneer je woning matige geisoleerd is. Je cv-ketel springt voor de verwarming bij op koude dagen en zorgt dan ook voor (extra) warm water;
  2. Heb je een huis met mechanische ventilatie, dan is een ventilatiewarmtepomp geschikt. Die haalt warmte uit de lucht die het ventilatiesysteem naar buiten afvoert;
  3. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je cv-ketel op gas helemaal, maar dat kan alleen bij woningen met goede tot zeer goede isolatie.

 

3. Waar plaats je een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt ongeveer evenveel ruimte in beslag als je koelkast. Je plaatst het apparaat in de buurt van je cv-ketel, bij de afvoer van je mechanische ventilatie of in bijvoorbeeld de bijkeuken. Vaak is er ook buiten op het balkon, dak of in de tuin ruimte nodig voor een unit met een verdamper en ventilatoren, vergelijkbaar met een airco. Houd er rekening mee dat de buitenunit wat geluid maakt als de warmtepomp draait. Bedenk dus goed waar je hem neerzet als je de buren te vriend wilt houden en ook zelf ’s nachts niet wakker wilt liggen.

 

4. Wat kost het je?

De prijs van een warmtepomp loopt sterk uiteen: 

  1. ventilatiewarmtepomp: van € 2.500,- tot € 4.700,-;
  2. hybride warmtepomp: van € 3.600,- tot € 4.600,- (let op, dit is exclusief een eventueel nieuw benodigde cv-ketel);
  3. volledig elektrische warmtepomp: tussen de € 6.500,- en € 19.500,- (afhankelijk van de warmtebron).

 

Je kunt tot 2021 subsidie krijgen op de aanschaf. De hoogte van het bedrag hangt af van het soort apparaat en het vermogen. Je kunt vanaf € 1.500,- subsidie krijgen voor een hybride warmtepomp. Voor een ventilatiepomp is dat vanaf € 1.350,-. Als je een volledig elektrische warmtepomp koopt, begint de subsidie bij € 1.300,-. Voor alle warmtepompen krijg je nog eens € 300,- extra als ze heel zuinig zijn (energielabel A++).

 

5. Wat ga je besparen?

Een huishouden in een gemiddelde eengezinswoning dat jaarlijks 1.400 m³ gas gebruikt voor verwarming, omgerekend zo’n € 880, brengt dit met een hybride warmtepomp terug naar 530 m³. Inclusief de extra kWh voor stroomgebruik levert dit alsnog een jaarlijks voordeel van ongeveer € 240 op.

 

Een goed geïsoleerde eengezinswoning met een verbruik van 1.050 m³ voor verwarming en warm water zegt die rekening van € 670 per jaar gedag en gebruikt met een volledig elektrische warmtepomp alleen nog maar elektriciteit. Dat scheelt jaarlijks € 160 tot € 300.

 

Hoeveel je met een ventilatiewarmtepomp bespaart is niet goed te zeggen: dit hangt af van de hoeveelheid ventilatielucht in je huis.

 

Doe je voordeel met deze tips!
• Heb je een combiketel die al wat ouder is? Zoek dan nu alvast uit of je kunt overstappen op een (hybride) warmtepomp. Als je ketel ineens kapot gaat, kun je snel een beslissing nemen;
• Een warmtepomp is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Op de website energiebesparendoejenu.nl lees je alles over de verschillende isolatiemaatregelen;
• Warmtepomten werken het best met lage temperatuurverwarming, zoals speciale radiatoren voor lage temperatuur of vloerverwarming.