Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Tips: Hoe werk je de leidingen in je woning weg

Door een woning lopen verschillende leidingen die ervoor zorgen dat je door het hele huis de beschikking over water en gas hebt. De leidingen zijn noodzakelijk voor het functioneren van kranen, douches, cv-ketels en radiatoren. Het zijn echter niet de allermooiste onderdelen van je woning en veel mensen willen om deze reden leidingen wegwerken, zodat deze uit het zicht zijn. De loodgieter in Maarssen geeft in dit artikel enkele tips voor het wegwerken van je leidingen in je woning.

 

In de muur of vloer wegwerken

De beste manier van wegwerken, is de leidingen in de muur of vloer laten aanleggen. Bij het aanleggen van nieuwe water- of gasleidingen kan direct een ruimte uit de muur of vloer worden gefreesd waar de leidingen in geplaatst kunnen worden. Bestaande leidingen wegwerken is op dezelfde manier mogelijk, maar in dat geval moeten de leidingen naar hun nieuwe positie in de muur of vloer verlegd worden. Om deze klus goed uit te voeren is de professionele hulp van een loodgieter vereist.

 

Hout- of gipsplaten om de leiding

Een goedkopere manier om leidingen weg te werken is het plaatsen van een profiel van hout- of gipsplaten om de leiding heen. Verwarmingsbuizen die naar een radiator lopen kan je bijvoorbeeld uit het zicht verbergen door een koker hier omheen te bouwen. Deze platen kan je vervolgens ook dezelfde afwerking geven als de muur, zodat de uitkeping onderdeel wordt van het geheel.

 

Leidingen versieren of camoufleren

Wil je het liefste de leidingen op een zo goedkoop mogelijke manier wegwerken en geen gebruikmaken van de hulp van een loodgieter? Dan is het versieren of camoufleren van de leidingen een makkelijke optie. Door een hittebestendig materiaal met mooie profielen of kleuren om de leidingen te wikkelen zullen deze er een stuk mooier uitzien. Een ander alternatief is het verven van de leidingen in exact dezelfde kleur als de muur waardoor deze meer gecamoufleerd zijn.