Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Hoe beveilig je het beste je huis?

Wist je dat ruim 12% van de Nederlanders al eens slachtoffer is geweest van diefstal of inbraak? Ondanks dat de cijfers met betrekking tot criminaliteit dalen, neemt het onveiligheidsgevoel juist toe. Een inbreker heeft gemiddeld 30 seconden nodig om een slecht beveiligde woning binnen te komen. Daarom de vraag: hoe beveilig je het beste je huis? 

 

Allereerst nog even, de noodzaak van goede beveiliging!

Iedere drie minuten (!) wordt er ergens in Nederland in een woning ingebroken. Inbrekers deinzen er niet voor terug om dit midden op de dag te doen. Door je huis goed te beveiligen wordt de kans op inbraak met ruim 90% verkleind. Het is belangrijk om het de inbreker lastig te maken en duidelijk te laten zien dat hij (of zij natuurlijk) in de gaten wordt gehouden.

 

Met onderstaande praktische tips is het mogelijk je huis goed te beveiligen en inbrekers buiten te houden. We hebben het dan niet alleen over het installeren van goede sloten, de beveiliging van een huis gaat juist verder dan dat!

 

Zorg voor goede verlichting

Criminelen kiezen vaak voor de achterkant van een woning. Deze is minder zichtbaar voor de buurt en vaak slecht verlicht. Zorg juist aan de achterkant van de woning dus voor goede verlichting. Een buitenlamp met bewegingsmelder zet de inbreker in de spotlight, iets dat zeker afschrikt. Nog beter is om gebruik te maken van een buitenverlichting op schemerschakelaar.

 

 

 

Beveilig ook op de eerste verdieping

Er wordt vaak geïnvesteerd in goede sloten op de begane grond. De eerste verdieping krijgt minder aandacht, veel mensen laten zelfs een raam openstaan wanneer ze weggaan. Inbrekers weten dit ook, en zoeken naar een manier om gemakkelijk binnen te komen. Breng daarom ook goede sloten voor ramen op de eerste verdieping aan. En zorg er dan ook gelijk voor dat er geen ladders of andere klimmogelijkheden aanwezig zijn.

 

Berg kleine spullen goed op

Inbrekers laten de grote flatscreen tv vaak hangen en gaan actief op zoek naar smartphones, tablets, geld en sieraden. Deze kleine spullen zijn eenvoudig mee te nemen en leveren voldoende op. Zorg dat deze spullen niet voor het grijpen liggen. Neem het mee, verstop het goed of maak gebruik van een veiligheidskluis.

 

Maak een bewoonde indruk

Wanneer inbrekers het idee hebben dat er iemand thuis is, kiezen ze in de meeste gevallen eieren voor hun geld. Gebruik een schemerschakelaar die lampen automatisch aanzet zodra het donker wordt. Met een tijdschakelaar laat je de radio aan- en uitzetten, zodat er geluid uit de woning komt. Zorg voor een volle vensterbank met planten en laat gerust wat rommel op de tafel achter. De meeste mensen laten bij vertrek hun woning netjes achter: doe het tegenovergestelde en zet inbrekers op het verkeerde been.

 

 

 

Sluit altijd af!

Maak van de woning geen open huis. Sluit ramen en deuren daarom echt altijd af, zelfs wanneer je maar heel even weg bent. Inbrekers openen niet afgesloten deuren in een handomdraai, zonder schade achter te laten. Dit kan uiteindelijk problemen met de verzekering opleveren.

 

Gebruik sloten mét politiekeurmerk

Gebruik sloten op ramen en deuren die voldoen aan de bekende “3 minuten inbraakwerendheid”. Dit is gecertificeerd hang- en sluitwerk met 1, 2 of 3 sterren van het SKG merk. Inbrekers hebben moeite om deze sloten te openen, na 3 minuten geeft de gemiddelde inbreker het op. Woningen die voorzien zijn van goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk, verlichte buitendeuren en rookmelders op elke etage, komen in aanmerking voor het certificaat beveiligde woning. Voordeel hiervan is dat verzekeraars korting geven op de premie van de inboedelverzekering. Bovendien wordt het risico op inbraak tot wel 90% verlaagd.

 

Dit artikel is geschreven door Slotenmaker 24-7 uit Amsterdam.