Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Hoe maak je milieuvriendelijk schoon?

Het is prima mogelijk om een gebouw schoon te maken zonder gebruik van schadelijke stoffen. Wie kiest voor natuurlijke schoonmaakartikelen of milieuvriendelijk schoonmaken denkt aan de toekomst. Tegenwoordig zijn steeds meer schoonmaakproducten voorzien van een keurmerk. Bekijk alle tips met betrekking tot het milieuvriendelijk schoonmaken van bedrijfspand of woning.

 

Natuurlijke schoonmaakproducten

Traditionele schoonmaakmiddelen bevatten milieubelastende chemische grondstoffen. Kies daarom voor schoonmaakmiddelen die voorzien zijn van Europees ecolabel. Soms is een krachtige reiniging wenselijk, neem in dit geval schoonmaakmiddelen met zuurstofbleek in plaats van chloorbleek. Voor het verwijderen van kalkaanslag is schoonmaakazijn een krachtig en milieuvriendelijk middel. Zet een lage dosering van schoonmaakmiddelen in, dit betekent een besparing op het verbruik én op de belasting van het milieu. Op de website van 123toilet kunt u veel natuurlijke schoonmaakmiddelen kopen.

 

Producten met het label Pur-Eco bestaan voor 100% natuurlijke grondstoffen. Deze schoonmaakmiddelen zijn volledig biologisch afbreekbaar.

 

Effect van chloor op het milieu

Chloorbleekmiddel is zeer slecht voor het milieu. In het rioolwater vermengt chloor zich met andere stoffen en vormt het chemische verbindingen. Deze stoffen zijn moeilijk afbreekbaar, bovendien is het werken met chloor schadelijk voor de luchtwegen, de ogen en de huid.

 

Er zijn voldoende alternatieven voor chloor. Groene zeep is bijna net zo effectief en maakt oppervlaktes glanzend schoon. Groene zeep of vloeibare zeep is goed afbreekbaar en laat na gebruik een beschermende filmlaag achter.

 

Regelmatig schoonmaken zorgt voor een hygiënische omgeving. Daarnaast verminder je het gebruik van krachtige reinigingsmiddelen. Vervang de chloorbleek ook eens voor een sanitairreiniger met het Europese ecolabel en zeg nee tegen chemicaliën.

 

 

 

Andere manier van schoonmaken

Milieuvriendelijk schoonmaken betekent niet alleen gebruik van andere producten, ook de manier van schoonmaken speelt een grote rol. Maak eerst zoveel mogelijk op de droge manier schoon. Dit betekent vegen, gebruik maken van een stofwisser, borstel of zwabber.

 

Nat schoonmaken verwijdert niet alleen stof maar vooral vingervlekken of vetvlekken. Lichte vervuiling laat zich gemakkelijk verwijderen met behulp van water en een microvezeldoek. Deze poetsdoeken zijn geschikt voor verschillende gladde oppervlakten. De microvezel glasdoek is ideaal voor het reinigen van glas en spiegels. Ook voor deze microvezeldoek is geen reinigingsmiddel nodig. Microvezeldoeken zijn wasbaar op 90 graden. Kies voor milieubesparende wasbeurten op maximaal 60 graden.

 

Gebruik van stroom en water

Beperk ook het gebruik van stroom en water. Vegen in plaats van stofzuigen en zelf dweilen in plaats van gebruikmaking van de schoonmaakmachine. Er zijn veel manieren om te besparen op energie. Dit is niet alleen beter voor de portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Hetzelfde geldt voor het gebruik van water, dat teruggedrongen kan worden tot de helft van het normale verbruik. Zo is het dagelijks nat dweilen van de vloer vaak overbodig, ook kan er water bespaard worden door over te stappen op waterbesparende kranen en waterbesparing in het toilet. Denk nog meer aan het milieu en kies in plaats van een elektrische handdroger voor papieren handdoeken met ecolabel.

 

Milieuvriendelijk schoonmaken is helemaal niet moeilijk, het is een kwestie van omdenken.