Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

Tips om ook in de zomer energie te besparen

Bij energiebesparing denken we vooral aan de winter. Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten en kamers waar je niet vaak komt, niet te verwarmen. Maar wist je dat je in de zomer ook best wat energie kan besparen door slim met elektrische apparaten om te gaan?

 

Tuin 

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van ons huis. En daarom hebben we steeds vaker apparaten in de tuin die stroom verbruiken. Elektrische tuinverlichting geeft de tuin ’s avonds een prachtig aanzicht. En heb je een terrasverwarmer, dan kun je al in het voorjaar lekker buiten zitten. Ook jacuzzi’s worden steeds populairder, al zullen alleen mensen met een flinke tuin zo’n bad hebben staan. En heb je dan toch een grote tuin? Dan past daar vast ook een mooie vijver in. Die houd je alleen maar schoon als je een vijverpomp hebt.

Al deze apparaten kosten flink wat stroom. Hieronder zie je wat deze en andere apparaten ongeveer verbruiken.

 

Apparaat

Stroomverbruik

in kWh per jaar

Verbruik in euro's

Elektrische tuinverlichting
(90 x per jaar, 3 uur lang)
270 51,30
Vijverpomp (365 dagen) 655 124,45
Wasdroger (8 wassen per week) 415 78,85
Airco (26* dagen per jaar, 12 uur per dag) 1092 207,48
Jacuzzi (50 keer per jaar, 3 uur lang) 632,5 120,18
Terrasverwarmer
(30 dagen per jaar, 3 uur lang)
180 34,20
Totaal 3.244,5 616,46


* Gemiddeld aantal zomerse dagen per jaar
 

* Er is uitgegaan van een gemiddelde prijs van €0,19 per kWh

 

Zonne-energie in plaats van elektriciteit 

Goed om te weten dat je ook op het gebruik van deze apparaten flink kan bezuinigen. Vervang elektrische tuinverlichting door verlichting op zonne-energie. Voordeel hiervan is ook dat je geen snoer in je tuin hebt. En wist je dat ook er ook vijverpompen zijn die op zonne-energie werken? Scheelt je heel veel stroom en je vijver blijft er net zo schoon van.

 

Vuurkorf: warmte én gezelligheid 

Een terrasverwarmer zorgt er voor dat je langer gebruik kunt maken van je terras. Maar dat kan ook door bijvoorbeeld een warme jas aan te trekken als het ’s avonds (nog) niet zo warm is. Of kruip lekker onder een dekentje als je buiten wil zitten. En steek de vuurkorf aan. Die zorgt voor warmte en gezelligheid tegelijk.

 

Ga bewust om met energie 

Ook jacuzzi’s verbruiken veel energie. Ga er daarom zuinig mee om. Het is natuurlijk prachtig om in een heerlijk warm bad te zitten als het buiten fris is. Maar doe je dat pas in juni in plaats van april dan scheelt dat je veel stroom. Want de buitentemperatuur in juni ligt dan vast een stukje hoger.

 

Airco is echte energieslurper 

Heb je een airco in huis? Op warme dagen ben je vast blij dat je ‘m hebt. Hij verbruikt veel energie maar ook daarop kun je besparen. Zet ‘m bijvoorbeeld niet de hele dag aan. En zorg ervoor dat de kamer waar je ‘m gebruikt koel blijft. Gebruik je ‘m in de woonkamer? Draai dan het zonnescherm naar beneden zodat de woonkamer niet opwarmt. En zet de airco alleen aan als je er bent. Ga je even boodschappen doen? Zet ‘m dan uit. De airco verbruikt meer dan je denkt en je weet nooit hoelang je weg bent. En als je de deuren naar de kamer waar de airco staat gesloten houdt, scheelt dat ook veel energie. Hoe kleiner de ruimte die gekoeld moet worden, hoe beter (en zuiniger) de airco werkt.

 

Droog de was buiten 

Wasdrogers zorgen ervoor dat je was snel weer droog de kast in kan. Maar ze kosten wel veel stroom. Die stroom kun je besparen door in de zomer de was buiten te laten drogen. Op warme dagen is je was in een mum van tijd droog. En door de was buiten te drogen bespaar je al snel flink wat geld. 

 

Bron: Independer.nl