Jouw dagelijkse dosis wooninspiratie

Tips

10 tips voor een geslaagde verbouwing

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning en de uitkomst lijkt soms toch wat ongewis. Vandaar dat wij tien tips voor een geslaagde verbouwing op een rijtje hebben gezet:

 

1. Neem een ruime voorbereidingstijd

Begin ruim van te voren met de voorbereidingen, deze tijd heb je nodig voor onder andere het vaststellen van het budget en om je uitgangspunten te bepalen. Onderzoek en bespreek wat je wensen en eisen zijn, voor nu maar natuurlijk ook voor in de toekomst. 

 

2. Zorg dat je je financiën op orde hebt

Weet wat je te besteden hebt. Bepaal wat je kan uitgeven en bespreek een eventuele hypotheek alvast met de bank. Houd er rekening mee dat niet elke verbouwing een waarde vermeerdering van je huis inhoudt die evenredig is met de kosten van de verbouwing. 

 

 

3. Weet wat je wilt

Maak een programma van eisen van je woonwensen. Dit kan heel concreet een overzicht zijn van de ruimten die je nu hebt en hoe groot ze zijn. Daarnaast maak je een overzicht van wat je zou willen. Geef ook aan hoe belangrijk de wensen zijn. 

 

4. Houd rekening met alle kostenfactoren

De kosten worden voor een groot deel bepaald door de bouwkosten. Let er dus op dat hier niet alle kosten in zitten die betrekking hebben op de verbouwing. Als de verbouwing klaar is moet er wellicht nog vloerafwerking in en de tuin of het terras moet weer gedeeltelijk worden aangelegd. 

 

5. Bouw een financiële reserve op

Zorg dat de hoogte van het totale bouwbudget uit hoogstens 85 á 90% van je maximale financiële mogelijkheden bestaat. Hierdoor heb je een reserve op voor onverwachte kosten. 

 

6. Schakel een deskundige in

Deze helpt met het vinden van een betaalbare oplossing en vertaald dit naar tekeningen en een omschrijving waarmee een vakkundige aannemer kan worden geselecteerd. Goede tekeningen en omschrijving zorgen ervoor dat de aannemer precies weet wat er van hem verwacht wordt.

 

7. Neem voldoende tijd voor het gehele project

Een goede voorbereiding waarin je je wensen goed bepaald en hebt laten vastleggen kost nu eenmaal tijd. Maar ook voor een goede uitvoering van de verbouwing is tijd nodig. Verder blijkt vaak dat na dat de effectieve bouwkundige werkzaamheden zijn verricht er nog allerlei puntjes op de i moeten worden gezet voordat de verbouwing echt af is.

 

8. Extra investeringen in energiebesparing, brandveiligheid en inbraakveiligheid.

Neem deze punten mee, zodat de energierekening na de verbouwing lager uitvalt dan voorheen en je een veiliger huis krijgt.

 

 

9. Kies niet de goedkoopste, maar de beste en prettigste mensen om mee samen te werken

Belangrijk is dat alle partijen als een goed team voor je samenwerken. Een goede samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat. 

 

10. Doe het!

Als je na een goede afweging tot de conclusie komt dat een verbouwing haalbaar is neem dan de stap om het te doen. Verbouwen kan een proces lijken met een ongewisse uitkomst, maar als je de juiste vakmensen om je heen verzamelt wordt het eindresultaat ongetwijfeld goed.